Wednesday, March 4, 2009

Sambungan entry yang lalu..

Kan aku ada mention pasai hadiah kat entry yang lepas...
Ni la nak ulas skit tentang hadiah tu...



Alhamdulillah...
Akhirnya Tuhan bagi rezeki pada usia perkahwinan kami yang ke 3 bulan...


Line tu x clear sangat sbb masih baru.
Memula seakan x percaya ja. Aku try guna pregnancy test 1/3/09. Tunjuk kat En. AY..
Aku : Abg nah...!!!
En. AY : 'Apa nih...??' Sambil tengok kerut2 kat dahi.
Aku : Tu la result dia. Kalau satu line tu x pregnant. Kalau dua line tu +ve pregnant.
SEMINIT....
En. AY : Alhamdulillah....syukur...
Adegan seterusnya adalah dot..dot..ya...pepaham ja la..

Seterusnya aku masih rasa tak puas ati.
Pagi keesokkan arinya aku ke klinik USM. Nak dapatkan ubat batuk. Batuk aku x baik2 dah dekat 2 minggu. Time masuk bilik doktor tu pas minta ubat batuk, doc pun tanya ada pa2 lagi masalah ka. Terus aku bgtau period aku dah lewat seminggu dan badan aku sakit dari pinggang ke kaki. Dia minta aku buat UPT kat makmal tingkat atas. Ok. Aku pun buat test tu dan duduk kat bangku depan makmal untuk tunggu result. Aku sorang ja kat situ. Pastu nama aku dipanggil. Depa senyum2 kat aku. Positif. Yeay... Dan lagi kena interview ngan akak tu...tanya bila kawin, baby no brapa, rasa camna, mesti asben rasa sonok, ucap tahniah la...mcm2 la...

Pastu aku kena g jumpa doc balik. Doc pun senyum2. Tahniah katanya. Pastu dia tanya aku bila last period. Pastu amik benda alah apa ntah. Lebih kurang cam board kecik. Ada anak 2 panah atas board tu. Dia pusing2 anak panah tu. Pastu dia bagi due date aku. Insyaallah 8/11/2009. Pastu dia kata nasib baik bgtau kata aku missperiod kalau dak dia nak bagi ubat batuk yang agak kuat sbb batuk dah lama dengan ubat antibiotik. Disebabkan aku pregnant dia cuma bagi ubat batuk yang light tanpa antibiotik. Doc bgtau lagi kalau makan antiobiotik kemungkinan baby boleh gugur...nauzubillahi min zalik...

Apapun baby masih baru dan belum kuat. Doc bagi vitamin untuk aku makan tip2 ari. Pastu kena jaga pemakanan.

Nota Pena : Kalau aku buat kontes pasal entry Alhamdulillah, pemenangnya mesti mrs syediz ngan monamie. Yeay...Doakan ya kawan-kawan!!! Semoga aku selamat sehingga melahirkan 'En. AY Junior'. Insyaallah...


12 comments:

monamie said...

hoho...yeay!! (awatla tak buat kontes!! hahaha) *hugs* congrates! selamat mengharungi 40 minggu yang sangat indah! ;D sonoknyaaaa....

Hezrina Rusli said...

congrats...
ms entry alhamdulillah 2 rin pon cm da leh agak da..bes betul baru 3bulan trus dikurniakan rezeki kn..rin walopon lewat tp ttp ada pon syukur gak..sm2 kite jg anugerah ni ye...

Beautiful Disaster said...

congratulation!!! wah, jge betol2 taw. tiap kali demam or apape inform kt doc yg awk peknen. sbb ye lar, awal2 ni kn perut xnmpk lg. take care yaaa.

Hidemichimomotani said...

Wahhh...bertambah bahagialah nanti!!! Tahniah Niza.. Syukur!

M-a-r-n-i-z-a said...

monamie : indahnya..sat nak bayangkan...mona ada petua apa2 bagi la..buat panduan..hehehe..mempelam teluq bleh mkn ka? ada orang kata awal2 jgn makan..tp tekak ni nak mkn sgt2...

Hezrina : tima kasih. Syukur kan. Insyaallah..nnti kita sama2 tulis entry pasal baby yer...

Beautiful disaster : tq ryn. tq atas nasihat ryn..tu la sib baik lg bagitau pasal missperiod tu...ryn pun take care tau..tak sabaq nak tgk entry brangan baby ryn..nak buat panduanlah katakan...

Hidemichimomotani: Tq abg mie. Doakan agar selamat hingga bersalin ya..ada tips2 apa2 tu bagai la ya..

mrs SyeDiz said...

wah! niza, congrats again! ha tu la awat xbuat contest! tny petua2 kt mona ok. jg mkn, jgn buat berat2 pantang2 okeh.

**doa la jangkit kat huda plak!

monamie said...

hmm.. tatau la niza, org pesan, jangan makan yg tajam2 (bukan pisau yer) jgn mkn nenas, yang bercuka.. mempelam tu.. jgn mkn lagi kot.. tunggu bagi baby dh kuat. skrg baby fragile.. jgn lasak2 jgn jln laju2 jgn lompat2..ekekek ...heee.. (bercakap melalui pengalaman okeh) mona early stage, ms 8minggu.. mona bleeding, tapi alhamdulillah, everything ok. niza take good care tau! *hugs*

M-a-r-n-i-z-a said...

mrs syediz : tq huda. Itu la niza nak kena tanya kat mona nih..

**insyaallah..nanti jangkit pula kat huda yer..amin..amin..amin

monamie: Pasai pelam niza curi2 mkn gak..tp alhamdulillah la..cuma pasni takmo mkn dah for baby sake. Buat keja berat tu dak la..en.ay selalu larang. tp kadang tu terbuat gak sebab rasa cam x ngandung..hehe...bahaya kan..tq mona utk petua & pengalaman tu..insyaallah niza jg baby dan diri baik2 k..nnti hafiy ada kawan baru...hehe

mrs bob said...

tahniah niza. wah bb nana ade geng la nnt. hihihi..jg diri n bb elok2 tau. nana pn still takot2 gak wpn gi pndi2 minum coke la ape la. tgh risau gak ni. huhuhu..so u take care. take healthy food k babe!

Mrs. Amie said...

congrats!!!! welcome to the club!

Ina Hashim said...

salam ukhwah

tahniah on ur pregnancy

susudalambotol said...

walaupun tak clear, tp mmg pregnen keputusannya. kalau tak pregnen, cuma keluar satu je garis je :)