Thursday, July 9, 2009

Salam.

Alhamdulillah...kandungan aku dah masuk angka 6 bulan. Masih berbaki 3 bulan lagi....insyaallah..

Sepanjang kemalasan aku update blog ni...ni nak ceta skit ni...
Pening, loya & muntah yang aku alami seawal mengandung hilang bila genap ja umur kandungan aku 3 bulan. Alhamdulillah....tetapi aku jadi malas nak buat itu ini...baring ja keja aku...sib baik la En. AY memahami kan. Masak pun jarang sangat, asik beli makan kat luar ja. Nak buat keja umah pun punyala seksa..En. AY gak yang tlg sudahkan. Tapi satu bab ja yang aku rajin..iaitu makaaaannnn....tak henti2 mengunyah..dari tempat keja membawa ke rumah..selera aku double tau..contoh kalau makan nasi goreng, aku beli 2 bungkus..mmg 2-2 perabih kat aku..satu x cukup...sampaikan berat aku menjangkau 10kg pada bulan ke-5 kandungan aku...huhhh...bila p checkup...doc terus nak buat test MGTT (minum air gula...aduhhh)...sana sini aku tanya orang camna rasa minum ayaq gula ni...sedapkah..bestkah...hehehe..yang pasti manissssssss...

Alhamdulillah gak..keputusan ujian tu...aku x mengidap kencing manis..penambahan berat kerana aku faktor makanan yang aku makan ja....lega aku dengaq...kiranya nak dpt tau keputusan test tu...tdoq mlm aku tak lena la...sbb dok tanya diri sendiri..aku ni ada kencing manis ka????
Baby plak start awal bulan ke 5 dah start test kulit perut ummi dia ni..samada tebal ka nipis...debuk sana sini...tp yang pasti setiap kali dia tendang/gerak ka aku akan tersenyum sendiri...sampai jiran sebelah meja aku perasan tau..malu gila...mana daknya tersengih sorang2...nikmatnya..bila dapat rasa itu semua bila nak jadi seorang ibu. Bila time pi scan plak..ni time yang adegan menitiskan air mata....aku mmg terasa air mata mengalir bila tgk baby aku bergerak dalam rahim aku..alhamdulillah cergas pergerakan baby aku...


doc cuma capture kat ukuran kepala ja...frust gak bila tak dpt tgk suma badan baby...(aku tatau la nampak ka idak..camera aku x berapa canggih...huruf pun blur la..maaf ya)

Tapi ini lah gambar pertama baby aku...

Ni lak 'pemgembangan' ibu baby ya...dari pada ini...

kepada ini...

ini....

dan ini...


Sekian ya...

Nota Pena : Semoga aku selamat sehingga melahirkan Baby Jr. En. AY ya...insyaallah...

Monday, July 6, 2009

Alhamdulillah...akhirnya kekuatan itu datang juga...

Salam.

Sekian lama membisu dari update blog...akhirnya aku dpt gak kekuatan untuk menaip patah2 kata.

Bersawang gila blog nih...tq huda..sbb tlg sapu2 abuk kat umah niza..

Apa lagi ya...sampai tatau apa nak dituliskan...

Nanti la, cari idea dulu na...

Nota Pena : Kekeringan idea yang melampau....

Thursday, March 19, 2009

Simptom..

Salam.
Lamanya x update blog kan. Biasa la. Dengan alah ibu2 mengandung nih..serasa nak ngadap pc cam segan ja. Melawat blog2 fav tu ada la.
Simptom ibu2 mengandung rupa-rupanya tak dapat lari dari aku menghadapinya. Bukan di kalangan orang bertuah la aku nih..
Makan.
Loya .
Muntah.
Diulang perkara yang sama seharian.
Apapun aku bersyukur kerana dapt merasai pengalamannya walaupun pahit..tp akhirnya pasti manis kan...

Dan apa pun jua cabaran segalanya akan aku tempuhi untuk anakku tersayangkan..

Nota Pena : Buat anakku, insyaallah apa jua yang pahit tetap ummi hadapi untukmu...jadi bertahan la di dalam ya demi ummi.

Wednesday, March 4, 2009

Dinner sempana Aniversary Ke 3 bulan


Nota Pena : Malas nak cerita. Layan gambaq ja lah ya.

Sambungan entry yang lalu..

Kan aku ada mention pasai hadiah kat entry yang lepas...
Ni la nak ulas skit tentang hadiah tu...



Alhamdulillah...
Akhirnya Tuhan bagi rezeki pada usia perkahwinan kami yang ke 3 bulan...


Line tu x clear sangat sbb masih baru.
Memula seakan x percaya ja. Aku try guna pregnancy test 1/3/09. Tunjuk kat En. AY..
Aku : Abg nah...!!!
En. AY : 'Apa nih...??' Sambil tengok kerut2 kat dahi.
Aku : Tu la result dia. Kalau satu line tu x pregnant. Kalau dua line tu +ve pregnant.
SEMINIT....
En. AY : Alhamdulillah....syukur...
Adegan seterusnya adalah dot..dot..ya...pepaham ja la..

Seterusnya aku masih rasa tak puas ati.
Pagi keesokkan arinya aku ke klinik USM. Nak dapatkan ubat batuk. Batuk aku x baik2 dah dekat 2 minggu. Time masuk bilik doktor tu pas minta ubat batuk, doc pun tanya ada pa2 lagi masalah ka. Terus aku bgtau period aku dah lewat seminggu dan badan aku sakit dari pinggang ke kaki. Dia minta aku buat UPT kat makmal tingkat atas. Ok. Aku pun buat test tu dan duduk kat bangku depan makmal untuk tunggu result. Aku sorang ja kat situ. Pastu nama aku dipanggil. Depa senyum2 kat aku. Positif. Yeay... Dan lagi kena interview ngan akak tu...tanya bila kawin, baby no brapa, rasa camna, mesti asben rasa sonok, ucap tahniah la...mcm2 la...

Pastu aku kena g jumpa doc balik. Doc pun senyum2. Tahniah katanya. Pastu dia tanya aku bila last period. Pastu amik benda alah apa ntah. Lebih kurang cam board kecik. Ada anak 2 panah atas board tu. Dia pusing2 anak panah tu. Pastu dia bagi due date aku. Insyaallah 8/11/2009. Pastu dia kata nasib baik bgtau kata aku missperiod kalau dak dia nak bagi ubat batuk yang agak kuat sbb batuk dah lama dengan ubat antibiotik. Disebabkan aku pregnant dia cuma bagi ubat batuk yang light tanpa antibiotik. Doc bgtau lagi kalau makan antiobiotik kemungkinan baby boleh gugur...nauzubillahi min zalik...

Apapun baby masih baru dan belum kuat. Doc bagi vitamin untuk aku makan tip2 ari. Pastu kena jaga pemakanan.

Nota Pena : Kalau aku buat kontes pasal entry Alhamdulillah, pemenangnya mesti mrs syediz ngan monamie. Yeay...Doakan ya kawan-kawan!!! Semoga aku selamat sehingga melahirkan 'En. AY Junior'. Insyaallah...


Sunday, March 1, 2009

Alhamdullillah...

Pejam celik..pejam celik..dah tiga bulan rupanya usia perkahwinan kami.
Alhamdullilah..aku dah ada special gift untuk hadiah anivessary ke 3 bulan ni untuk En. AY....

Nak tahu apa hadiahnya...nantikan...
Apapun bila dapat ja hadiah tu En. AY renyih sehari suntuk...apakah???

Nota Pena : Rasanya hadiah ni lebih bermakna dari apa segala yang ada didunia nih kan...

Sunday, February 22, 2009

Hidangan Tengahari Sabtu..

Pagi-pagi, lepas subuh aku & En. AY bertolak ke Tangjung Asam. Tanjung Asam lagi...Misi kali ni cuma nak teman kan SIL aku sebab dia yang beria nak mencari siput. FIL ada sekali. Ayah, Mak, Wani, Wana & Baby Akif. Tapi kali ini aku tak ikut turut serta ke dalam laut. Cuma En. AY dan Wana saja. Aku bersantai2 pagi ja ngan ayah, wani dan Akif. Mak masuk sekejap laut pastu naik balik. Time tu plak ayaq pasang jadi siput pun tak berapa ada. Hasilnya agak kurang memuaskan. Sampai pukul 10 tu kira dah siap2 nak balik. FIL x singgah umah kami sebab nak hantaq Wana balik asrama petang tu.

On-the-way balik ke umah singgah untuk beli ayam goreng. Balik tu terus ja masak nasi dan En. AY goreng siput.


Tadaa..ini ja hidangan makan tengahari kami..simple tp sedap..

Nota Pena : Aku punya tugas letak nasi. Abih ja En. AY masak siput bila buka periuk nasi nak hidang tengok2 nasi x masak daaa..opppsss..aku lupa nak tekan suis. Time tu En. AY dah tak tahan sangat nak makan...hehehe..ampun ya...

Wednesday, February 18, 2009

Gulai Oh Gulai...

Pepagi lagi..buka aja mata dalam kepala mmg set nak buat gulai untuk En. AY makan tengahari. En. AY kan keja malam, jadi...balik tentu nak tdoq dan tengaharinya nak makan. Aku pun prepare la bahan nak buat gulai...




Tumisan..

Masak rempah biar sampai hilang bau..

Dah siap..

Nota Pena : Lupa lak nak snap gmbaq bahan. I'm sorry..

Boikot Movie???

Petang balik dari keja. Dilanda keboringan yang amat. En. AY sekali sekala mengoffer kalau-kalau aku nak tengok wayang. Memula tu juai mahai lagi. Lama-lama buat tu tak kena buat ni pun tak kena, dok sana x kena dok sini xkena. Aku & En. AY terus siap. Yeaaaa..nak tengok wayang!!!

Queesnbay lagiii..lagi lagi Queensbay kan..
Nak buat cmna situ selesa nak tgk wayang. Sampai ja terus ke GSC. Terpacak dua-dua orang kami depan tu. Pilih lak nak tengok ceta apa. Lama gak kami dok cangak sana sini. Bua perhitungan la katakan. Time dah pukul 7.40. Dah banyak yang terlepas. Yang ada semuanya kui 9 lebih. En. AY pulak keja malam. Tu yang buat perhitungan lama sangat. Kira pi kira mai En. AY kata dia leh masuk lambat sikit.

Nak tengok movie apa pun satu hal.
Nak tgk Geng : Upin & Ipin rasa cam tadak mood nak tgk animasi. Cadang kalau kuaq DVD nak tangkap satu. Leh tgk ulang-ulang kat umah. Hehehe...

Last-last terpilih la movie ni..tak perasan lagi..masa masuk dalam panggung tu baru sedar bila tgk 20th Century tu...alamak..aku bisik pelan2 kat En.AY





Aku : Abang, filem 20th century ni bukan ka kita kena boikot???
En. AY : Ya la. Tp nak buat camna dah terbeli dan tertengok...hehehe..
Aku : ????

Bila aku tengok sekeliling orang melayu ramai gak bleh kata sama ngan bilangan kaum lain. Kurang skit la rasa bersalah tu kan...walaupun sampai abih movie ni perasaan bersalah tatap ado...adoyai nabil...i'm sorry (amir raja lawak)...

Nota Pena : Nak komen skit filem ni bleh???...hehe..kesimpulannya ceta ni 5 bintang. Sebab jalan cetanya langsung x membuatkan aku ngantuk walaupun penat. Story mory dia pun smooth tapi berkesan. The ending sangatlah terharu....

Monday, February 16, 2009

Jalan-jalan cari KFC

Kemarin pas balik ja dari keja. En. AY jemput.
Ari isnin plak agak membosankan aku kat tmpt keja. Tadak mood.

Tapi lepas ja jemput aku En AY terus bawak p Queensbay Mall. Lama tak kesitu katanya. Bagus gak tu. Leh aku cuci2 mata hilangkan bosan yang ada. Jalan punya jalan punya jalan..tp tak beli papun. Just window shoppping ja. Al-maklum la tengah bulan kan.

Agak sejam lebih gak la jalan2 kat Queensbay Mall dari kedai ke kedai, dari tingkat ke tingkat lain. Lenguh gak la kaki. Mana dengan high heelnya kan, Queensbay pun bleh tahan besaq nya (sapa2 yang penah p tau la kan). Nak tengok wayang takut tak sempat sbb En. AY keja malam. Teringin sangat nak tgk Geng : Upin & Ipin tu..ramai yang cakap best..

Tetiba terlalu la depan KFC...wahhhh...baunya...sedapnyaaa....En. AY mcm paham ja signal tu...terus la masuk. Tadak org pun time tu. Tak kisah la..lagi senang kami nak menikmati hingga ke titisan ayam yang terakhir (apakah ayat ini..???)..

Aku ingat nak makan seketui ja. Tp En. AY kata..dah lama kita tak makan. Makan la puas2...Alang2 dah order En. AY order Snack Plate Spicy untuk dia dan Snack Plate yang ada nasi untuk aku..wowwww.....

Akan tetapi..disebabkan terlampau ghairah menikmati oohh..ayam goreng...(ikut slang Ipin) maka tiada lah gambaq yang berjaya di snap.



Nota Pena : Tedappppp

Sunday, February 15, 2009

Tag - 6th (Tag By Huda)



Go to your photos folder in your computer.Go to the 6th folder of photos.Go to the 6th picture in that folder.Put the picture on your blog and description of it.Invite six friends to join the challenge.Link them in your blog and let them know they have been challenged.
so, this is the result.

Pict pertama kami bersama..blur sikit...but i loike...time tu En. AY nampak kurus skit...

Nota Pena : Emmm..nak tag sapa ya..ok..abg mie, che ya, mrs. bob, cik wanie dan jumie..eh..tak cukup sorang lagi..emm...sapa2 ja la yang rajin..


Rinduku Terubat..

Napa ngan tajuk nih...

Rindu pada ibu, abah, adik-adik, rumah sp, mak, ayah, adik-adik ipar, anak sedaraku rumah kg... segalanya telah terubat. Maknanya last weeken aku balik ke SP n Pmtg Pauh ngan En. AY. Spend dua hari untuk rehat2 di kg dan jalan2 ke umah sedara mara. Penat. Tp seronok..
Dan...
Arini aku agak kemalasan a.k.a liat untuk bekerja kerana mengenangkan dua hari yang x puas aku nikmati..
bersama-sama orang yang aku sayang..



Wednesday, February 11, 2009

Aktiviti Di Tanjung Asam

Nak tau aktiviti apa??

Ahad lepas, pas En. AY balik keja ptg tu tatau nak buat pa. Tetiba aku teringat ceta En. AY kat aku tentang Tanjung Asam. Tentang aktiviti mencari siput kat pantai tu. Kebanyakkan orang tempatan akan tunggu ayaq surut dan korek pasir untuk dapatkan siput/remis. Menarikkan. Macam pesta En. AY kata. Emmm..dan dan tu aku ajak En. AY p cari siput kat sana. Apalagi kami pun bersiap diri dan pekakas untuk cari siput.

Antara pekakasnya :
1. Cangkul parit (aluminium) - kebanyakan org guna "spork" (entah betui ka dak aku eja nih..tp camtu la sebutan dia) 'Spork' ni org guna untuk cedok tanah/pasir kat tapak pembinaan rumah. Tp En. AY cuma guna cangkul parit ja.
2. Raga jarang untuk tapis pasir.
3. Bekas kabus/polisterin - untuk isi siput

Tanpa melengah2 lengahkan masa kami pun terjah ke lokasinya yang terletak di Teluk Kumbar. Rasanya ni first time aku ke situ. Park keta. Tapi orang time tu, fuyoo..punyalah ramai. Parking keta pun penuh main letak2 tepi umah orang. Yang menjuai makanan pun tak kurang ramainya. Memang leh bikin bisnes la. Turun dari keta En. AY kata...'Alamak yang!! Ayaq pasang laa...' pastu sambung lagi 'Takpa la kita buat cara ayaq pasang'. Aku x dapat imagine la camna caranya cari siput time ayaq pasang. Yang aku tau masa cari siput kat belakang rumah arwah tokwan dulu just dok kat gigi ayaq pastu korek la pasir untuk cari siput.

Rupanya En. AY bawa aku redah ja ayaq laut sehingga paras dada. Aku x bantah la. Membontot ja belakang En. AY sbb aku ni tatau berenang. Harapkan En. AY ja. Cara cari siput nih. En. AY korek pasir dari dalam laut ngan cangkul tanah tu dan bubuh dalam raga tapis yang aku pegang. Keja aku lak duduk menempek tepi En. AY goncang2 raga tapis pastu nampak la siput2 dalam raga tu. Pastu masuk la siput2 tu dlm polisterin. Wahhh senangnya. Cuma bila dalam aya barau aku terperasan yang aku dah ada dalam ayaq laut. Sedangkan aku tak penah mandi laut selama lebih 15 tahun. Aku ni fobia mandi laut. Tetiba bila beraktiviti camni jadi sonok plak. Mungkin aku berani pun sbb ada En. AY. Dia asyik monitor aku agar x jauh dari dia. Mana la tau kot2 aku terhanyut ke tengah laut kan...

Kira-kira hampir 3 jam pencarian siput. Kami berjaya bawak balik setengah polisterin. Kira banyak la untuk kami makan berdua kan.



Close up gambaq siput/remis

Banyak tak? En. AY dah rendam ngan cabai kering dan halia untuk buang selut dan pasir dari siput.

Nota Pena : Lepas kawin ni mcm2 aktiviti yg En. AY perkenalkan kat aku...hehehe..

Friday, February 6, 2009

Mari Ke Taman Negara Pulau Pinang

Petang 28 February 2009.

Tak dak pa aktiviti nak di buat petang tu.

Jadi aku lets go En. AY ke Taman Negara Pulau Pinang kat Teluk Bahang.

Ini la first time aku n En. AY ke situ.

Tp kami prepare pakai baju sport sbb rasanya jalan nak ke sana tu agak mencabar.

Apa pun happening kat situ.

Ada tempat berkelah, sesuai untuk memancing dan jungle tracking...best.

Ada juga laluan kanopi yang mana ada jambatan gantung dari pokok ke pokok.

Cuma time kami p tu tengah renovation jadi ianya ditutup. Frust gak la..



Tembamnya aku..



Belakang tu Monkey Beach. Sebenarnya perjalanan jauh lagi. Tp kami hanya sampai kat situ saja memandangkan hari dah nak gelap.

Sebelum monkey beach ada tempat kajian USM kat situ.


Nota Pena : Buat pa la p mkn angin jauh2 negeri sendiri pun tak abih lagi jelajah kan...fyi..masa kami hiking kat dalam ni selisih dengan ramai mat saleh n minah saleh...Welcome To Malaysia..Peaceful Country..

Thursday, February 5, 2009

Lamb Chop En. AY...

En. AY ambik aku dari tempat keja dan straight away balik ke umah. Sesampai ja. En. AY soh aku mandi n dia masuk dapur. Dengaq la bunyi orang memasak bagai. Bila dah siap2 ja pastu p jenguk En. AY kat dapur....

Taadaaaaa....
En. AY pandai masak rupanya. sedap tau.bukan nak puji sbb suami sendiri.tp mmg betui. thumbs up to you my dear..

Bila tanya apa resepinya dia kata. Tak hengat. Dia main campak2 ja...apakah? Ke dia nak rahsiakan resepi dari aku kot..ummmmhh..apa2 ja la..yang penting En. AY made it...

Bismillahhirrohmannirrahim...
Tgk tu..presentation kurang kemas skit..
Lamb chop for 2 please..



Thumbs up suamiku..

Bruppp...alhamdulillah...

Nota Pena : En. AY besa tau masak nasi goreng untuk aku bawak bekal p keja...terbalikkan..apa pun sayang En. AY....muahhhh..

Saturday, January 24, 2009

Bekelah Sambil Memancing...

Al-kisahnya..
Bangun pepagi takda pa2 aktiviti selain masak sarapan n basuh baju...jd..
tetiba En. AY ajak berkelah...aku apa lagi...terus siap2...
kebetulan baru ja selesai goreng bihun untuk sarapan..
pack bihun lam tupperware, ayaq, mkn ringan, pinggan mangkuk n bla bla bla..
time tu baru pukui 9.30 pgi..
En . AY plak nak singgah beli alatan memancing n umpan..
umpan adalah sotong dan ikan temenung/kembung..
Venue adalah di satu port kat Batu Feringhi. Cuaca plak time kami sampai tu hujan renyai2. Walaupun hujan aktiviti tetap diteruskan. Orang pun dah agak ramai time tu.






Tgk tu..sampai2 ja terus pegang pancing...semangat btui..


Ralit..



Harus la makan bihun goreng bini masak sebelum ke gelangang memancingkan....

Bekalan makanan. Separuh ja tu...opsss..lupa plak nak buka tutup tupperware tu..

Tengok tu..siap beraga-raga bagai kan. Bukan apa. Senang sekali angkut ja.

Wahhh...skill mau ada..

Renyih la..dapat anak ikan duri ja pun..

Betui la bak kata orang. Memancing ni meralitkan. Tengok tu..bini kat seblah ni pun buat dunno ja...huhuhu..

Dengan segala hormatnya diumumkan...jeng..jeng..hasil tangkapan yang berjaya En. AY perolehi adalah 6 ekor anak ikan duri, 2 ekor ikan gelama dan 1 ekor ikan apa ntah selama lebih kurang 5 jam bertarung di gelanggang memancing. Sekian Karan Sin Walie melaporkan dari Bilik Berita Batu Feringhi...hehehe...

Nota Pena : Herankan tiada gmbaq pemilik blog disertakan. Maaf. Pemiliknya tadak mood la nak bergmbq. Len kali eh...

Saturday, January 17, 2009

Selepas Bergelar Isteri...siri 1

Masih lagi dalam tajuk entry yang semacam ini.
Bak kata orang culture shock..adakah?
Bagi aku hidup yang kita lalui akan jadi mudah sekirannya kita yang memudahkannya. baegitua gak dengan rumahtangga. Sekiranya segala kewajipan terhadap suami kita penuhi dengan penuh keikhlasan hasilnya tentu BAHAGIA.

Rutin. Ternyata rutin harian aku gak turut berubah selepas sah bergelar isteri. Antaranya..

Bangun pagi. Dulu bangun ja terus pikiaq diri sendiri. Sekarang ni bangun pagi perkara pertama ialah suami. Gerakkan suami dan siapkan baju apa dia nak pakai...

Makan. Dulu duduk pulak di rumah keluarga dah tentu makanan ibu yang masak dan siapkan. Sekarang aku perlu fikirkan apa yang akan di masak untuk makan pagi, makan tengahari, minum petang dan makan malam. Aduhai...walaupun memasak bukan satu masalah bagi aku tapi menu untuk dimasak tu perlu aku aturkan dan pelbagaikan agar suamiku tak jemu asyik makan makanan itu ja. Mujurlah En. AY bukan cerewet sesangat orangnya. Tp baru dapat dikenalpasti lauk kesukaan En. AY iaitu gulai ikan/kari ikan. Rupanya fav dia tu. Kiranya sepanjang usia perkahwinan kami yang terlalu muda ni....tak terhitung banyaknya aku asyik masak gulai. Mujurlah...aku jenis yang leh kata bolehla buat gulai/kari kalau setakat nak makan 2 3 keluarga..selalu praktik masa zaman anak dara dulu, tanya ibu macamna nak buat gulai yang sedap dan kick...alhamdulillah..En. AY suka sangat kari yang aku masak sampaikan licin satu periuk. Kalau tgk En. AY makan pun takut tau...

Tp lately ni..En. AY dah mula merungut...bukan pasai pa..pasai perut dia dah makin kedepan..baju n seluaq suma dah ketat...salah akukah??? Katanya sebab aku rajin masak tu la puncanya...susahkan rajin masak pun salah tak masak lagi la salah..kata isteri pemalas pulak..tp aku tak amik ati la...kiranya aku pandai jaga perut suami la tu..huhuhu...bagi aku masak ettap masak..cuma kena kontrol skit la makan tu dan kena exercise selalu. Sekarang ni kalau petang2 ja kami mesti naik bukit kat Bukit Jambul atau pun jogging di PISA.

Nota Kaki : Tetiba cheq kering idea la plak...tgk2 jam rupanya dah pukui 12.20..nak kena masak gulai untuk suamiku..hihihi...nnti sambung lagi ya di siri 2...nntikan..wah macam dah promo filem la pulak..

Selepas Bergelar Isteri...

Dengaq ja tajuk entry rasa semacam plak. Sebenarnya bukan apa nak bercerita tentang kehidupan setelah bergelar seorang isteri kepada En. AY. Alhamdulillah dalam menempuh usia perkahwinan yang baru 1 bulan, 2 minggu dan 6 hari ni kami bahagia juga dalam pada masa yang sama untuk saling mengenalli diri masing-masing. Kata orang waktu bercinta lain dan lepas berkahwin pula lain. Rasanya tak dapat dinafikan benda tu kerana perkongsian dua orang yang berbeza jantina, identiti dan perwatakan. Terpulang kepada pasangan bagaimana mereka menyesuaikan diri dengan pasangan masing-masing.
First sekali selepas En. AY melafazkan ijab dan qabul aku terpana setika. Sudah bergelar sorang isteri rupanya aku ini. Terbayang banyak tanggungjawab yang akan aku pikul selepas ini. Banyak juga keputusan yang bakal aku buat perlu memikirkan kesan baik buruk kepada suami. Segala perbuatan aku memerlukan keizinan suami. Bolehkah aku menyesuaikan diri? Alhamdulillah suamiku banyak memberi tunjuk ajar dalam pada kami berkahwin. Segalanya memerlukan perbincangan dua pihak. Kadangkala bila ada perselisihan pendapat perlu cara yang bijak untuk mengatasinya. Juga dalam perbezaan pendapat yang mana memasing ingin dengan pendapat masing-masing. Kala ini aku mengiyakan nasihat kawan-kawan yang sudah berumahtangga tentang perkahwinan ada kala manis ada kalanya pahit. Mungkin kala usia perkahwinan kami ini segalanya manis-manis belaka....adakah? Lepas setahun, 2 tahun, 5 tahun?? Apapun doa aku dan suami agar bahagia kami berkekalan hingga ke akhir usia dan bertemu pula di alam abadi..
Insyaallah..

Tuesday, January 13, 2009

Hepi Besday to Me....


Walaupun entry ni nampaknya agak basi..tp aku nak gak ceta kat sini...

Al-kisahnya besday aku yang jatuh btui2 pada Hari Christmas 25/12/08. Oleh itu aku telah isytiharkan hari tersebut sebagai CUTI UMUM semalaya....hihihi...
En. AY kena keja ari tu dan agak malang la bagi aku yang mendapat sakit mata. Hadiah sempena besday aku la tu...takpa..sakit kan bole mengurangkan dosa2 kecik kita..aku terima ja...

Tp menjelang 12.00 mlm-24/12/08...En. AY telah bikin suprise kat aku...tq so much dear...ceta bebunyi begini...hari tu En. AY informkan aku yang dia dah beli peti ais untuk umah kami. Jadi peti ais akan sampai pada petang tu gak. Alhamdulillah..pas ni takyah la beli bahan mentah ari2 memandangkan dah ada peti ais nih. Aku pun keja ari tu dan balik agak lewat gak la. Pas balik dari keja aku singgah di Tesco untuk beli ikan, udang dan sayur mayur. Sesampai ja di rumah En. AY sms bgtau dia dah lekat ngan pita pelekat pintu peti ais tu supaya aku tak buka pintunya. Bertujuan agar tahap kesejukan peti ais tu bertahan lama dan telah dipesan oleh org yang juai peti ais tu. Aku pun ok ja. Dalam pukui 10.00 mlm, adikku dan bf dia mai ke rumah. Belikan burger untuk aku. Dia pesan aku takyah masak pa2, biar dia beli makanan untuk mkn malam. Lepak2 n sembang2, 11.00 mlm En. AY pun balik dari keja...semakin rancak la sembang2 tadi...

Jeng2 part yang best pun sampai (best bagi aku la..org len aku tatau la..mgkn part biasa..)...dalam pada kami bersembang2 tu..En. AY menghilangkan diri..terperasan sat..tp aku sambung balik la sembang sumbang ngan adik & bf dia..tup tup tap..En. AY mai dari belakang sambil nyanyi lagu Hepi Besday....sambil lg bawak kek berlilin...wahhhh...sooooo sweeeeeetttt la my dear nih...tu yang sayang selalu nih...hihihi..Dengan keadaan aku yang agak terpana seketika plus terharu biru..aku tiup lilin tu & bagi satu kiss yang hangat kat En. AY (weii..kiss di pipi saja tau...ada ka nak buat romantis2 depan adik aku ngan bf dia)..Ropa2nya..dlm peti ais yang ada tape tu rupanya ada kek besday aku..patut la heran masa En. AY balik keja aku tgk tadak plak dia pegang apa2 kan...anyway...itu hadiah bermakna buat aku...tambah plak kek fav aku tu..iaitu CHOCOLATE INDULGENCE dari Secret Recipe...fuhhhh...sila la meleleh ayaq liur ya kengkawan...hehehe...
Gambaq kek sempat disnap dlm dua versi...satu...versi berlilin...dua..versi tanpa lilin....gmbq tiup lilin n potong kek...nehi nehi..tidak la boleh di paparkan di sini kerana tesangat la tidak menutup aurat...hihi...

Happy Birthday Sayang...


Nota Pena : Saya sayang awak jugak En. AY....

Monday, January 12, 2009

Honeymoon pulak...

Salam.


Sehari selepas selesai saja majlis dia umah En. AY, kami berangkat untuk honeymoon plak. Tp tak la sampai ke obersea..tp obersea gak la...dekat ja...Langkawi...ntah napa...asal p honeymoon ja mesti org pilih langkawi kan (bg yang budget dlm negera ja la)...alih2 aku pun terpilih Langkawi gak sedangkan mulanya banyak tempak peranginan lain yang kami cadangkan. Aku ceta serba ringkas ja la kan untuk catatan honeymoon nih...kita tgk gmbaq ja lebih kan..jadi..layanzzzzz....

  • kami menginap 3h 2m di Langkasuka beach resort. Sib baik la dah booked awai...kalau dak mmg tak dapek la...time tu lak cuti2 skolah semesia...aku rasa Langkawi sendat dan ketat time nih..
  • actually kami bertolak dari sp berkonvoi dengan mak teh sefamily yang sama2 bercoti ke sana. Tp kami pilih trip lain2 la...
  • Hari 1- bertolak dari kuala kedah 11.30pg sampai di Lgkwi dekat2 pukui 1..lamanya kami kat dlm feri...sengal...
  • Sampai di hotel rehat sat, mandi n siap2 ke Oriental Village untuk naik cable car. Petang & malam aktiviti sopping laa...
  • Hari 2- kami dah booked untuk pusing2 pulau untuk 4 jam. Cuma 3 pulau - Pulau Dayang Bunting, Pulau Beras Basah dan Pulau Singa Besaq (x turun dari bot pun-bg mkn helang ja)...Petang & malam..sopping lagi...
  • Hari 3- Just jalan2 dlm resort dan tengahari checkout...
  • Walaupun aktiviti biasa ja...tp mmg aku rasa ini betul2 honeymoon yang paling best dlm hidup aku..hihihihi

Sonoknya En. AY...honeymoon la katakan..

Bilik yang kami duduk ni ada 2 double bed...huh..bahagia..
Muka ceria ataih feri...


Buffet breakfast..


Gunung Mat Cincang


Wahhhh...santek tak pemandangan...




Best ooooo.....





Time tu berangin gila..sejuk..tgk muka En. AY tahan angin...







Ataih bot...


Pulau Dayang Bunting





Peace...



Nampak dak betapa ramainya org kat ataih pelantar tu...


Pulau Beras Basah





Tulisan En. AY : Yuzri love Marniza


kukukakiku....