Monday, September 22, 2008

Orang Baru 2

Salam 23 Ramadhan.
Seperti yang dijanji-janjikan, aku dah dpt gmbq org baru itu...hehehe...


Memperkenalkan...

Mohammad Akif Altaf bin Mohd Anizam


Macam copy paste ibu dia...


Syoknya lena...



Comeinyaa dia..

En. AY menunjukkan kepakarannya memangku anak sedara...ada bakat nih...

Akhirnya...

Salam.
Akhirnyaaaaaa... dapat gak aku mengesan pencarian templete aku yang baru ni...huh...
Rasa-rasanya ciri-ciri templete baru ni memenuhi citarasaku..ada pink skit..ada munga-munga sket...ada wona ijau pucuk pisang sket..ok la kan...
Wah...bila dah ada suasana baru..semangat nak nulis tu berkobar-kobar kan..

Wednesday, September 17, 2008

'Orang Baru'

Salam.

Malam tadi, dalam kui 12.05 sesambil layan mata nak tdoq. Aku dapat sms dari En. AY lebey kurang berbunyi begini.

"Abang ada kat Muslimah ni. Wani sakit nak beranak."

Oh..oooo...aku terpikiaq sat...due wani (future SIL saya) bulan ni tp 29hb..cepatnyaaa...Aku pun fon En. AY. Katanya suma ada...mak, ayah, wana dan En. AY...Wani ngan Nizam dah kat dlm labour room. Terbayang gak kerisauan depa time tu...maklum la..cucu sulong nak keluaq..mesti berdebar-debarkan. Dalam pada aku dok terbayang-bayang tu mata aku pun terlelap..

2.47 pg..
Aku dikejutkan dengan sms dari En. AY..

"Alhamdulillah dah selamat. Anak lelaki. BeraT 3.00kg"

Alhamdullillah, jadi nya future PIL saya dah jadi maktok ngan tokwan la...hehehe..musti excited gila...termasuk la En. AY yang over excited tu (jgn marah En. AY). Ye la..dlm dok tunggu sempat lg En. AY berangan-angan, dok tunggu aku yang melahirkan...juah btui tau En. AY ni. Takpa En. AY, awak tu amik la pengalaman..time ni tunggu kat luaq..bila time aku nnti aku heret skali En. AY masuk labour room...kah kah kah...bukan apa kesedaran untuk orang lelaki tu macamana susahnya seseorang ibu tu nak melahirkan anaknya tau...

Untuk ibu muda Wani, tahniahnya atas kelahiran baby yang comel..

Nota Pena : Aku blom tau lg nama bakal anak sedara aku tu..huhu..nnti tanya En. AY...camtu gak ngan gmbq kalau ada nanti akan aku tempek kat sini..

Selamat Hari Lahir ABAH

Salam.

Tanggal 17/9/1956 adalah hari lahir ABAH tersayang. Kiranya tahun ni merupakan hari lahir ABAH yang ke-52.

Untuk celebrate bufday ABAH, just beli kek dan KFC. Celebrate time berbuka. Apapun sempena bufday ABAH akak nak ucapkan...
  1. Semoga Abah dipanjangkan umur..
  2. Dimurahkan rezeki...
  3. Dikurniakan kesihatan yang baik..(muda selalu)
  4. Ampun dan maaf atas segala salah silap dan kelakuan akak yang tak menyenangkan ati Abah na..
  5. Sayang Abah..

Nota Pena : tetiba lak sedey ni...sob..sob...

Sunday, September 14, 2008

Buka Posa & Hantaran

Bersambung dari entry yang lalu. Pas abih waktu keja, En. AY amik aku kat Masjid Seberang Jaya. Time tu lebey kurang kui 5.30. Rindu btui kat En. AY nih.. Pastu kami terus ke JJ Seberang Perai City nak cari handbag untuk hantaran.
Sesampai ja kat sana, agak mendukacitakan aku..handbag yang aku selalu dok tinjau2 tu..dah tadak..beg tu bukan la tera mana sangat pun..besa ja..design pun besa ja..tp oleh kerana aku mmg dah set nak handbag tu..aku nak yang itu gakkkk...tp w/pun yang dicari tak jumpa..aku pusing gak la kat bahagian handbag tu 3-4 kali..mana tau..aku terbekenan hat len pulak..tp ternyata aku punya mind set terlalu kuat...En. AY jenuh mengekor aku pusing tempat tu...salesgirl kat situ sure bengang punya tgk aku angkat letak handbag kat situ...En. AY pun geleng pala tgk aku...En. AY bwk lak aku jenjalan kat outlet2 kat luaq tu kut2 ada yang aku berkenan..tp satu pun tak menarik minat aku...pastu kami patah balik ke tmpt handbag tadi..aku still tak berkenan gak...En. AY mula gelisah..dok tgk jam..warning aku...kui 7.00 kena kuaq dari situ untuk buka posa..fuyooo..cerewet gak aku nih..sejam lebih pusing2 aku x dapat gak cari yang berkenan. Sharp kui 7.00 En. AY heret aku kuaq la...dia kata pas buka posa sambung balik pencarian aku tu..En. AY plan ari ni kami bleh beli suma barang hantaran yang x cukup lagi tu..cuma tinggai beberapa benda ja..tp rugi rasanya dok melilau tanpa beli apa..rugi masa...
Kuaq ja dari JJ terus ke pasar ramadhan kat Masjid Bandar Perda..time tu dah 7.15 camtu..apalagi kalut la...Kami just beli ayaq tebu dengan 2 biji murtabak untuk lapik perut. Pas berbuka kami solat maghrib n terus ke Sunway Carnival plak..
"Kalau kat sini pun tadak gak, abang tatau la handbag apa yang niza nak" omel En. AY masa kami park keta n jalan masuk ke Mall. Aku? Renyeh ja...
Sampai ja kat kwsn handbag..mata aku terbeliak...hah...itu dia...mesti dalam ati En. AY kelegaan pas aku kata camtu..hehehe...sori ye dear...pas bayar..sebelum tu En. AY sempat jengah kat Emilio Valentino untuk beli kemeja sehelai untuk hantaran. Cepat ja..
En. AY dan aku meneruskan destinasi ke Sg. Petani...time tu dah pukui 8.55...Cadangnya nak singgah kedai kain Jakel untuk beli kain akad nikah dan tali pinggang En. AY kat Village Mall. Tp bila calculate balik..mmg tak sempat..sampai sana pun dah kui brapa..mesti kalut nak pilih kain lak..jd En. AY pun cancell la plan seterusnya tu...ampun En. AY...lenkali tak buat lagi..hehehe
Masa otw tu En. AY teringat kat member baik dia Muddy yang baru pas buat operation lutut akibat main fustal tu ada kat umah parents dia kat SP. En. AY kata nak singgah sat la..dah alang2 p sana..aku pun setuju ja la..perut pun x berapa lapaq lagi..
Sampai umah si Muddy dah kui 10.00 sembang2 sat 10.30 kami minta diri. Wahhh..lapaq gila time tu...kami singgah makan kat Hotmas. Aku makan bihun tomyam, En. AY plak bihun goreng. Pas makan En. AY pun hantar aku balik...

Friday, September 12, 2008

Templete Sementara

Aku menggunakan templete ni buat sementara waktu. Sementara mencari templete yang menarik...

Thursday, September 11, 2008

Cerita Tentang HIV Test...

Al-kisahnya,
En. AY dah pun buat HIV test untuk bakal pengantin tu pada hari isnin. Kebetulan En. AY tak keja (aku keja ari tu), jd dia pun p la buat test tu kat Klinik Kesihatan kat Seberang Jaya. Abih ja buat test tu, En. AY mengadu kat aku katanya test tu sakit la..depa amik darah kat pergelangan tangan dengan jarum untuk orang derma darah tu....aku yang dengaq ni apalagi..berderau la darah membayang kan camna lak nasib aku ni. Aku ni leh dikategorikan sebagai seorang yang penakut. Pastu dia siap pesan lagi kat aku. Masa cucuk tu jgn jerit tau sebab nanti malu kat orang lain, tp kalau nak jerit gak tunggu pas kuaq dari klinik....ayat2 ni dah cukup membayangkan betapa seriaunya aku...adoyaiiii...
Pastu, ari rabu berikutnya aku amik masa office ke klinik untuk HIV test tu dengan di temani En. AY. Kami pun ke Klinik Kesihatan Bayan Baru. Aku melangkah ngan penuh debaran. Masa lam keta tu otak aku dok pikiaq macam2 la...terbayang batang jarum, cara depa nak cucuk kat lengan aku, guna ubat kebas ka dak..suma tu dok ada time tu. Bila ja aku hulurkan borang nurse kat situ kata kena mai sebelah petang dalam pukui 2 camtu...bila tgk jam baru kui 11. Aku dah malas nak masuk opis pastu nak kuaq balik...renyah la..
Jadi En. AY cadangkan p ke Klinik Kesihatan Bayan Lepas ja...aku pun ok ja la..
Sampai ja kat sana orang punya ramai...aku pun p kat kaunter pendaftaran. Pastu nurse tu tunjukkan soh aku p kat Bahagian Ibu dan Anak. Muka aku time tu mmg serius gila la. Sampaikan En. AY kata masa nurse tu tunjukkan tempat tu kat aku mata aku cam terbeliak ja...serius dia gelak kat aku...benci la..
Kami pun p la kat bahagian tu, dalam tempat tu kira ramai gak la ibu yang bawak baby depa. Aku serah ja borang kat nurse bhgn tu. Pastu aku duduk la sebelah En. AY tanpa sepatah kata...nervous gila time tu...En. AY plak dok sembang ngan member dia yang kebetulan bawak anak dia untuk dicucuk. Sesekali En. AY bisik kat aku "ramai orang ni..jgn jerit tau" sembil senyum2 kat aku...hampeh tul...orang tengah ketaq ni..masa tu la perut aku pun rasa nak memulas la...adoyaiiii..teruknya aku ni...
Jeng..jeng..jengggg...
Nama aku pun dipanggil. Aku ngan lemah gemalainya p la kat nurse tu then dia bawak aku masuk satu bilik, kiranya bilik tu bertentang ngan tempat menunggu di mana En. AY ku itu menanti dengan setianya...huhuhu..Nurse tu soh aku duduk...jantung aku time tu jgn ceta la kalau leh terkeluaq jenuh gak nak ligan tu.....hehehe..aku pun duduk..dari tempat duduk aku tu aku cuma nampak kaki En. AY sebab badannya terlindung skit..baguih gak tu..kalau En. AY nampak muka aku nnti sure aku malu gila nih..bahan gelak ketawa nanti...
Nurse tu pun bwk keluar la satu kotak tu...tertulis kat kotak tu HIV Test. Dari kotak tu plak ada plastik kecil. Aku tengok ja..nurse tu koyakkan dan bawak keluaq satu persatu alat dari plastik tu...Aku dok ternanti-nanti gak...dalam ati aku dok tanya la mana la jarumnya ni...Dah abih, nurse tu pun buang la plastik tu dalam bakul sampah...tp yang herannya dalam banyak2 alatan yang dia bawak keluaq dari plastik tu tadak satu pun mata jarum aku nampak...Nurse tu minta tangan aku...dia picit2 jari tangan aku dan sapu dengan kapas basah (mgkn ubat kebas kut)...dah tu dia amik satu benda plastik tu bentuk empat segi kecik ja..mcm pengasah pencil ja wana coklat..terus dia 'tap' kat jari aku....cehhhhhh....&&**#@#@$@$@$@^&^%%#%
Ni rupanya jarum yang En. AY takut-takutkan aku tu....
Aku pandang depan..cuma nampak kaki En. AY ja...ishhhh geramnyaaaa ati aku ni tuhan ja yang tahu..rasa nak p cekik2 En. AY time tu gak...kaki tu rasanya nak aku kepak-kepak 2 ja tau (tp dlm ati ja tu..hakikatnya aku sayang banget kat En. AY, mana la aku sanggup nak buat camtu kan..kan..kan)
Settle suma aku pun kuaq p kat En. AY dengan senyum riang campur geram...En. AY gelak2 kecik ja kat aku sbb dia musti segan nak gelak besaq depan member dia dan nurse-nurse yang comei2 belaka tu..macho la konon...huh..nyampah aku...
Pastu sementara tunggu keputusan dan borang aku tu aku dok menyepi la sebelah En. AY. Dia dok sembang lagi ngan member dia tu...
Dapat ja keputusan dari bilik pemeriksaan tu aku dengan ayu + sopan + senyum simpul ajak En. AY segera beredar dari tempat tu untuk aku %$&#&#&#*$*%^$&#& kat dia...hehehehe..tutup ja pintu Klinik tu aku apalagi buka mukadimah la ...*#^@$!#!$^^%*R&%*%^%@#^%$ kat En. AY...dia plak gelak semau-maunya...chitt..aku telah diperdaya oleh tunangku sendiri (cewahh..cam ayat frust cinta ja camtu..)
Nota Pena : Moral Of The Story Mory....ternyata aku merupakan insan yang lurus bendul dan teraniaya..leh gitu...apa pun selesai satu bab..ada banyak lagi bab yang menanti dihadapan...Keputusan bagi pemeriksaan pula...alhamdulillah aku dan En. AY bebas dari HIV.

Puasa ke 12, Jumaat & Berbuka 'date'...


Salam Ramadhan.
Ari ni merupakan hari ke-12 umat Islam berpuasa. Alhamdulillah...

Ari ni juga merupakan penghulu segala hari....
Ari ni gak aku telah di'date' lagi oleh En. AY untuk berbuka puasa sama-sama. Ari ni En. AY cuti jadik kami jumpa lepas abih keja ja..rindu la kat En. AY. Tadi pagi En. AY sms dalam kui 11 lebey. En. AY telah selamat menjalani interview perkahwinan di Pejabat Agama. Hehehe..dah lepas la kerisauan En. AY kan...ya lah sebelum ni En. AY kalu free ja sbuk dok study pasai interview tu. Tp bila aku tanya kat dia camna...dia tamao bgtau lg..katanya nak sembang petang ni baru best..entah apa la yg bestnya...En. AY kata lagi ustaz yang interview dia tu bagi ceramah panjang gak dan En. AY juga berjaya menjawab dengan lancar...katanya la..apa pun tunggu petang ni ya..
Aku gak yang lega...sib baik la negeri Kedah belum lagi jalankan interview camtu..tapi bila pikir2 balik, ada baguihnya interview ni. Ya la nak kahwin kan bukan sekadar nak menunaikan sunnah Nabi Muhammad s.a.w saja, tp kena renungkan gak pengisian dalam rumahtangga tu sendiri. Bila dah berkahwin/nikah ni secara automatiknya lelaki menjadi suami dan ketua rumahtangga yang adanya isteri yang memerlukan bimbingan dan juga bakal anak-anak yang tentunya ibarat seperti kain putih yang bakal dicorakkan warnanya...wahhh panjang melebar aku nih..apapun fikir-fikirkan lah..

Gambar Hiasan semata-mata. Gambar ini sebenarnya tiada kaitan ngan tajuk entry ni.

Nota Pena : Entah la..sejak aku kenal En. AY aku dah ada hobi baru daa...nak tau apa. Hobinya adalah suka perhati En. AY makan. Nak tau sebab?? En. AY tu kalau makan macam setahun x jumpa makanan tau dan satu lagi w/pun aku kekenyangan pun boleh jadi lapaq balik sebab cara En. AY makan adalah amat menyelerakan ok...

Wednesday, September 10, 2008

Second time berbuka puasa..

Salam Ramadhan.


Ni kiranya second time aku berbuka ngan tunang tersayang En. AY. Mula kami ronda2 ja kat pasar ramdhan kat bayan baru. Bkn nak beli apapun cuma kuih sebijik dua untuk lapik perut sblm p mkn kat mana2 kedai.
Sampai ja kat situ orang punyalah ramai. Tp kira besaq lg pasar ramadhan kat tmn ria, sg.petani tu..
Kira kalau p situ balik leh pening pala..sbb ramai sgt orang berhimpit-himpit.

Sambung ceta balik..

kami just beli 5 biji popia ja untuk bebuka. Selebihnya cuma mencuci mata, ada gak sorang dua kenalan yg kelihatan sibuk membeli juadah berbuka kat situ..

Lepas tu kami ke tesco extra, saja ja nak abihkan masa sementara masuk waktu berbuka..cuci mata lg..

Pastu dekat kui 7 lebih kami ke Masjid USM. Jalan kat depan sg.2 beli ayaq soya pastu dok la lam keta semnetara nak berbuka. Abih ja berbuka ngan kurma, popia n ayaq soya yg manisssss tu kami pun solat maghrib dulu.

Destinasi seterusnya adalah Queensbay Mall. (En. AY selalu merungut tadak tempat len la kami nak p..agak membosankan dah kat situ...tp apakan daya kat situ sumaaa ada..senang kan)

En. AY teringin nak mkn KFC. Nasi selalu dh mkn katanya..aku? ikut je la..

Pastu kami order 2 snack plate. 1 spicy 1 original ngan cheezy wedges...

Punya la lapaq tak sempat nak snap gmbq...sempai pun time segala makanan telah settle masuk dlm perut...hehehe

ni adlh antara aksi En.AY menghabihkan sisa2 KFCnya...layan je la




ni adalah pinggan En. AY yangg....



Senyuman bahagia En. AY yang kekonyangan..hehehe


"Jemput makan sumaa..." semawa En. AY.

the last but no least..gambaq berdua lebih baik tu...

Nota Pena : Abih ja makan sempat lagi beli beg dompet En. AY untuk hantaran. Survey gak handbag untuk diri sendiri tp tak brapa menarik..cadang pas ni nak ke JJ kat Seberang Perai City.

First time berbuka puasa...

Salam Ramadhan

First time aku berbuka ngan tunang tersayang En. AY....xtvt pertama, p cuci keta..belemoih sgt..masa tu baru kui 5.30 ptg..byk masa lagi kan. Pastu tatau nak p mana, kami pun ke tesco extra kat sg 2. Just jalan-jalan sementara nak berbuka. Dalam pada berjalan tu sempat gak kami beli jam untuk hantaran..mulanya mmg tak rancang pun tp bila masuk kedai jam ja ada discount..apa lagi beli la..apa pun memurah ja. Kena bajet2 tau. Pastu singgah kedai roti/kek beli sandwich tuna untuk berbuka sementara nak p makan kan. Masuk ja time berbuka kami makan sandwich tuna tu sorang skit pastu p solat maghrib kat masjid usm.

Abih ja solat kami ke tanjung. Sebenarnya x decide pun nak mkn kat mana, just2 jalan camtu ja. Sampai kat town En. AY tertiba teringatkan nan tandoori kat kapitan...wahhhh....perut pun dah bunyik grot grot ok..aku iyakan ja la...kami order..bila ja smpai tandoori tu ataih meja...wahhhh...yummmmyy..tak terkata seiring dengan pertu yg bergelora....mana daknya roti nan yang ada cheese kat ataihnya dan ataih cheese plak ada ayam tandoori yang besaq...dengan coleslownya lg...mmg superb gila la...sapa yg tak penah tary meh la sini, tak rugi..tp sayang sgt takdak gmbq pulak yg di snap ari tu...

Tuesday, September 9, 2008

Telah di'tag'..



Saya telah di tag oleh Retna...

Jadi sesiapa yang di tag lepas ni kena copy n paste pulak kepada 5 rakan-rakan blogger anda yang lain ya dan jgn lupa tinggalkan mesej bahawa mereka telah di tag..emmm..siapa yang saya nak tag ya???..insan2 bertuah berikut adalah..
1 Abg Helmi a.k.a ayah Fahim
2)Mieza
3)Iza
4)Jumie
5)Divahantu

selamat men'tag' ya rakan-rakan...

Friday, September 5, 2008

Blog is Underconstruction....

Salam

Aku gagal meng'update' blog sehingga ke hari ini...disebabkan bosan ngan templete ni..
Sekiranya rakan blogger bleh la bagi cadangan templete yang menarik untuk blogku ini, amatlah dialu-alukan dan dihargai..
Sekian.