Thursday, October 23, 2008

Bizi, Sbuk & Malas..

Salam...
Tajuk entry kali ni mewakili diri aku skrg ni..huhuhu
Bizi....
sbb skrg ni aku ligat menyiapkan persiapan hari bersejarah aku nanti...
al-maklum la..banyak btui persiapannya..
aku update skit2 ttg persiapan majlis aku yer..ttp suka diingatkan bahawa majlis pernikahan & kenduri aku nnti berkonsepkan : amat2 simple & sederhana..
  1. Kad kawin : totally dah siap minggu lepas cuma nak kena lipat itu pastu masukkan dlm sampul.
  2. Senarai tetamu : Sedang dalam proses. Buat kawan-kawan, tunggu ya..cam best ja..hehehe
  3. Hantaran : semuanya dah beli kecuali kain pasang untuk aku dari En. AY. Skrg tgh confius nak beli kain jenis apa. ttp kemarin aku jln2 di tesco tetiba dpt idea untuk beli ja kain songket, abih ceta. Yang penting murah dan cantek. Dan segala macam bentuk hantaran aku serahkan sebulat-bulatnya pada makcik aku. kirannya aku x pyh amik tau dah bab-bab nak gubah hantaran tu cuma bgtau warna ja. En. AY pun dah amik suma hantaran untuk aku (sblm ni bilik aku jd gudang sementara menyimpan hantaran itu). Hantaran = settle.
  4. Catering : Dah tempah masa bulan Ogos ari tu. All included. Khemah, Meja Pengantin, makanan tetamu dan pengantin. Ar-Rahman Catering. Settle.
  5. Venue : Umah aku.
  6. Baju/Make-up : Aku dah booked kat Busana Hanani kat Taman Pekan Baru Sg Petani. Sepasang untuk umah aku & sepasang untuk umah En. AY. Tema Pakaian, taradisional. untuk baju akad nikah, dijahit oleh Cik Tun Tailor. Hehehehe...mana ada..ni ibu aku la..aku bg ibu jahit baju kami berdua.
  7. Dj : Yang ni aku x confirm lg ni...tgk a camna nanti.
  8. Photographer : Aku dah round cari2 photographer, tp takdak yg free suma dah kena booked. Tp aku dah book satu apek videoman a.k.a pakcik aku untuk dua2 majlis tu nnti.
  9. Pelamin/Pengapit : Aku mmg dah set untuk tiadakan pelamin bagi kenduri dua belah pihak. Banyak tul sungutan dari adik-beradik aku sbb aku tak naik pelamin...tp takpa aku jalankan yang wajib dulu kan..jdi..kempunan la adik aku a.k.a oshin untuk jadi pengapit aku nnti...huhuhu...
  10. Cenderahati tetamu : aku buat sendiri khas untuk tetamu yang datang. Jangan tatau..simple ja..tp menyebai jgk la nak siapkan. Ni la bendanya antara yg menjadikan aku kebizian akhir2 ni. Bukan seratus dua aku nak siapkan tp 1+++..jdi..paham2 la...malam2 aku dok kelebek benda alah ni la...tp buat cmna..aku nak ianya istimewa dari hasil tangan aku sendiri untuk tetamu. Special gitu..
  11. Prosedur Perkhawinan : Surat kebenaran kawen En. Ay dah dapat, saksi pun dah ok, tarikh akad nikah dah confirm ngan masjid...cuma tinggai nak submit ke pejabat agama ja ahad ni..
Rasanya tu ja wedding update yang terlintas dalam pala aku saat ini...
Sbuk...
Disamping sbuk menyiapkan persiapan kawen, aku sbuk la ngan tugas-tugas kat pejabat. Al-maklum la skrg dah dekat ujung2 tahun..jd kesibukkannya akan berganda la. Hat ni pun menjdai kerisauan aku, mana taknya kenduri aku nanti pada bulan Disember. Bulan-bulan yang agak kritikal bg tugasan aku...Risau ni..tp kawen tetap kena kawin kan..
Malas...
Hat ni mmg agak ketara pada aku buat masa ni...malas nak buat itu ini..malas nak update blog..tp aku rajin menyinggah ke blog2 fav aku tanpa meninggalkan jejak..bg aku blog ni ibarat story book la..macam cerita ada. hanya kita perlu memilih cerita mana yang kita nak baca...tp satu ja persamaan antara semuanya..adalah REALITI...
Okay la. Malas dah nak update panjang2 ni...tgk tu malas lagik..apa la aku ni...
Nota Pena : Seperti biasa...aku MALAS nak capture gmbq..tatau la smpai bila..

Monday, October 13, 2008

tak habih-habih lagi cerita beraya....

Salam Syawal.
Raya Ke-2
Seawal pagi aku dah bangun menyiapkan diri..
Mana taknya nak kuaq beraya kan..
dah ada janji ngan En. AY..
Nak p beraya di Alor Setar..
rumah member baik smvsp depa la..
aku? ngikut je..
Kui 1 lebey dah otw ke A/staq..
Janji ngan member En. AY (chef shakir)..
Konvoi skali ke a/staq...ikut jln lama...jammed skit sbb org dah kuaq beraya kan..
Sampai umah Arill & Linda dekat kui 3...lupa lak nama taman perumahan tu..
tp dekat mergong la...
Linda jamu bihun sup...
ni la first time jumpa depa..depa ok..friendly..
Depa sebuk ja ngan anak memasing..
Arill & Linda ada sorang (tp lupa la nama anak depa)
Shakir & Razia ada sorang gak (Ris)
En. AY & Aku??? nada lagi (tadak/tiada)...hahahaha..
kami sbuk layan diri memasing ja..leh gitu..
tpi nampak la riak wajah En. AY bila dlm situasi reramai camtu...
cam tringin nak mcm kawan2 dia tu...sian abang kan...!!
Sabar ye...insyaallah...ada rezeki kita nanti ada la yer...
Abih makan, sembang gitu gini
pastu Arill bwk p tgk showhouse kat sebelah Istana Anak Bukit...
Mak aiiihhh...lawa gila umah2 kat situ..padan la ngan harganya...
kalau dpt kawan ngan kerabat ka leh la beli umah kat situ...hehehe.
Pastu kami pun beredar la...
cadangnya nak ke umah opismate..tp dia tadak di a/s plak..
Pastu kami terus ke umah mmber baik aku kat Hutan Kampung...
Beraya...tak lama kat situ...
Singgah sat kat Masjid Al-Bukhari...En. AY solat Asar kat situ...
Aku?? Cuti2 mesia...huhuhu...



penataan cahaya yang kurang jelas akibat dari handpon En. AY yang kurang kualiti...hehehee..







ni plak kat Menara Alor Setar...lepas ja balik dari umah ida (mmber aku)..En. AY dengan baik atinya menawarkan lawatan ke sana memandangkan aku tak penah naik ataih lagi...






time tu dah dekat nak maghrib..jadi x lama la kami kat ataih..
pastu kami pun balik sp...

Wednesday, October 8, 2008

1 Syawal...

Allahu Akbar.....

Saat kemenangan telah pun tiba...alhamdullillah...ramadhan pula amat berat untuk ditinggalkan...semoga ramadhan ini bukan ramadhan yang terakhir untuk aku...insyaAllah

Pagi Syawal ni..aku agak pening skit..maklumla aku tak tidoq lgsg walaupun seminit..berjaga untuk menyiapkan biskut raya last minuteku itew...hehehe...salah aku gak...ralit...lepas aku berkemas2 didapur...tetiba pala aku rasa pening sgt...memang sah la..aku kena letak pala sat..untuk hilangkan pening yang teramat ni...

Kebetulan pula aku 'coti' n tak leh semayang raya..jadi aku amik kesempatan nih untuk letak pala sat..

Tetiba...terasa ada yang kejutkan aku...rupanya ibu...ya Allah...tgk2 jam ja dah pukui 8.30 pagi...huhuhu..memang letak pala sungguh la ni...

Apalagi bedesup la aku masuk bilik air n mandi...hehehehe..

Dan bermula la aktiviti melayan tetamu yang datang kecik dan besaq..yang besaq mai makan...yang kecik minta duit raya ja...hehehe..biasalah aku time bebudak dulu pun camtu gak...

En. AY datang dalam kui 12 lebih la...dia beraya kat umah dia dulu. Kui 3 ptg dia kena keja..huhu..En. AY x dpt cuti...tp tahun depan En. AY kena janji..dapat ke tak..kena gak cuti tau..tp tak kisah sangat la kan..umah kami pun bukannya jauh sesangat..hehee..belakon ja lebey...

Petang nya pulak family aku, maksu dan makcik melawat kubur arwah wan, maktok, pak chaq dan pak long kat Bagan Jermal....Al-fatihah...

Pastu lebey kurang pukui 4 petang kami konvoi 3 biji keta ke umah family En. AY...tp sedeynya..En. AY tadak..kena keja...yang ada mak, ayah, fazli, wany, wana n baby akif ja...

Sepupu2 aku lak yang kecik2 tu meriuhkan umah PIL aku tu...macam kerenah depa..sabaq ja la..tambah2 si Raziq tu...hish...

Pastu kami meneruskan jalan-jalan hari raya ke umah tok sedara aku kat Tasek Gelugor dan rumah yang terakhir kami raya adalah umah Makcik aku kat Pmtg Pauh...sampai tetidoq la kat umah dia...letih jalan raya...

Nota Pena : Harap Maaf.....tiada gambaq untuk dipaparkan...aku dah sampai tahap kemalasan untuk bergambaq raya hari ni...

Aktiviti Menjelangnya Syawal..

Puasa Ke-28

Arini En. AY menjemput aku untuk berbuka puasa kat rumah family dia. First time la kiranya ni...disamping tu gak nak menjengah baby Akif yang cute tu..Macam2 yang future MIL aku tu masak...




Ni ja satu-satunya gmbq curi En.AY..malu la kat umah orang..hehhehe

Tgk tu hadiah untuk baby Akif...wahhh...lenanya dia...
Puasa ke-29
Hari ni turn En. AY plak la berbuka puasa kat umah aku...tp sayangnya dek kerana kalut-malut tiada gambaq untuk di kongsi bersama..huhuhuhu..harap aaf ye...
Puasa ke-30 Akhir Ramadhan
Hari ni aku agak kekalutan lagi..mana taknya..p sana sini...beli barang untuk masak rendang daging, ayam dan ketupat dan macam2 lagi la...
Balik ja dari beli barang...siapkan bahan2 untuk dibuat rendang daging, ayam dan ketupat...
Abih ja buat suma tu aku sambung buat kuih raya skit..hehehe..last minute punya kuih raya...kiranya sampai la ke pagi aku berjaga untuk siapkan 2 jenis kuih raya...janji ada ja kan...






Mula kerja...

Salam Syawal...

Hari ni aku baru ja masuk keja setelah bercoti-coti raya yang panjang..

Sepatutnya masuk keja 6hb-Isnin ari tu..

Tp di atas sebab-sebab kesihatan yang mana tidak mengizinkan..

maka aku mula masuk keja ari ni...

Banyak betui perkara yang nak diceritakan sepanjang percutian raya ni..tp nampak gayanya kena hupdate kemudian ja la...

memandangkan tugas-tugas di pejabat ni terlampau bebinau biji mata...al-maklum la cuti panjang...

tp insyaallah..aku cuba untuk hupdatenya nanti selepas kurang sikit bebanan keja ni...